„Всех Святих“ отваря врати догодина, иконостасът ще е от мрамор?

0
34
Благотворителен концерт за довършването на храма

Очаквания от няколко поколения русенци храм „Всех Святих“ най-вероятно ще отвори врати за миряните догодина.

Това обещание даде по време на Рождественските празници Негово Високо преосвещенство Русенският митрополит Наум. По думите му, завършването на храма ще стане възможно с отпуснатите в началото на м. ноември 250 000 лева от правителството.

По думите на дядо Наум, има да се вършат доста довършителни работи. Според него, храмът ще бъде завършено произведение на църковната архитектура и изкуство. В момента се изработва проект за подовата настилка, която ще бъде от карарски мрамор. Водят се разговори и за иконостаса на храма. Проектите за него са различни, като на този етап изборът е за мраморен иконостас. Обсъжда се и вариант за дървен, но окончателно решение все още не е взето.  Зографисването на църквата ще стане на по-късен етап, след като той заработи, смятат от митрополията.

Дядо Наум се надява средствата да стигнат, но изрази надежда, че даренията за Всех Святих няма да спрат. Според митрополита, русенци ще отворят сърцата си, когато видят отворения храм.

Мястото за новия храм беше осветено през 1998 т. от о бозе почившия български патриарх Максим. Тогава той положи и основния камък за възстановяване на църквата. Строителството започна през 2007-а година, основно чрез дарения. Първата копка направиха Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит, който тогава беше начело на Русенската епархия, кметът на Русе по това време Божидар Йотов и покойния вече строителен предприемач Теодорин Патриков, който беше един от най-големите радетели за възстановяване на храма. Той е копие на съборения на 26 октомври 1975 г. по нареждане на Градския народен съвет в Русе едноименен храм, на мястото на който бе построен Пантеонът на възрожденците. Една легенда от тогава гласи, че от датата на събарянето на “Всех Святих” над дунавския градът тегне божието проклятие и Русе ще носи греха си до възстановяване на храма.