“За почест II“ припомня Пети пехотен Дунавски полк и Дунавската военна флотилия

0
84

Участието на Пети пехотен Дунавски полк и Дунавската военна флотилия в Първата световна война са тема на фотодокументалния албум “За почест II“.

Това съобщиха от Регионалния исторически музей в Русе, чието издание е албума. Негов съставител е Мариана Димитрова, уредник в отдел “Нова история” на музея, поводът за издаването е 100-годишнината от края на Първата световна война, чийто край ще отбележим след броени дни.

През Първата световна война са заснети уникални фотографии, които със силата на излъчването си въздействат и днес. В изданието е представена част от колекцията на Русенския музей от снимки, фотоалбуми, войнишки писма и пощенски картички от фронта, които са запечатали мигове от бойния път и всекидневието на офицери и войници от Пети пехотен Дунавски полк и Дунавската военна флотилия. Повече от 200 от тях се публикуват за първи път като автентично свидетелство за изпълненото с героизъм, но и с жертви, лишения и прекършени човешки съдби военно време.

Албумът “ЗА ПОЧЕСТ II. Пети пехотен Дунавски полк и Дунавската военна флотилия 1915-1918 г.” се издава с финансовата подкрепа на Министерството на отбраната.