За Великден ядем с 20 % по-скъп козунак

0
Снимка: БГНЕС

Козунакът ще поскъпне с 50- 60 ст. спрямо миналата година. Скокът ще е около 20%, съобщи БГНЕС. Причината е скокът на суровините през последната година.

„Хубавите козунаци се продават от 3, 4 и 5 лв. в зависимост от пазара,  грамажа  и качеството. През последната година много поскъпнаха суровините. Брашното поскъпна с 20%, увеличи се  и цената на олиото и електроенергията.  Затова в момента има промяна на цените на козунаците в сравнение с миналата година“, обясни председателят на Регионалния съюз на  хлебопроизводителите и сладкарите в Бургас Димитър Людиев.

По думите му в България са останали малко майстори, които правят козунаци на стария принцип с плетене. Добрите майстори успяват да сплетат за едва минута три козунака.

„Хубавият козунак трябва да има добра  и плътна структура, така наречените конци. Да има добър загар, да не  е влажен отвътре  и да не  бъде толкова жълт. Да не се подлъгват клиентите , защото много жълтият козунак е направен предимно с оцветители.  Когато се правят с истински яйца козунаците не с толкова жълти. Ползва ли се яйчен прах великденският сладкиш няма да стане на конци“, обясни Иван Кръстев, технолог на хлебарски цех в Бургас.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили