Задигнаха гардероба за бедни и бездомни

0
27
за бедни

Гардеробът за бедни хора, поставен от доброволци в центъра на Горна Оряховица, за който ТВН съобщи в рубриката “Добрата новина”, е бил откраднат. Това съобщиха младежите от групата „отГОворните“, които закупили старата мебел от интернет и с разрешението на Общината я позиционирали в центъра на града, в подлеза зад „Киното“. В него всеки желаещ можеше да остави дрехи, които хората в нужда да могат да вземат.

Полицията веднага е взела мерки и е разпитала очевидци. Крадците са дошли с камион и са отнесли гардероба. Става въпрос за трима души, а един е поръчителят, който е платил, за да го закарат в двора му. Късно снощи заедно с полицията младежите са го взели обратно и до дни отново ще бъде поставен за дарения.

„Идеята се роди, виждайки хора, които търсят не само храна, но и дрехи в кофите за смет. Решихме да приложим примера на Германия и Белгия, където също имат социални гардероби и са постигнали голям успех. Искаме да изградим самосъзнание и активна гражданска позиция, да сме добри и обединени“, каза Даниел Божанков от младежкото сдружение.

Инициативата е поредна стъпка на младите горнооряховци да покажат на своите връстници, че добрите дела са по силите на всички хора. Според тях това е начинът за събуждане на гражданското общество.

Молбата на „отГОворните“ към всички дарители е да оставят дрехите в чист и спретнат вид. Към нуждаещите се, младите хора се обръщат с призив да вземат само толкова дрехи, от които наистина имат нужда, за да може добрината да достигне до повече бедни жители на града.