Заловиха иманяри при спецоперация в Силистренско

0
21
иманяри

Трима иманяри са били заловени при специализирана полицейска операция по противодействие на престъпленията, свързани с културно-исторически ценности, съобщиха от полицията в Силистра.

Операцията била проведена миналата нощ под ръководството на Окръжната прокуратура в Силистра. В нея са участвали служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при РУ-Силистра и Граничното полицейско управление в града.

С помощта на уреди за нощно виждане около 02.00 часа на 20 април в местността „Коренището“ край село Окорш, община Дулово, полицейските служители установили трима мъже – на 33 г., на 56 г. и на 20 г., в процес на търсене с 2 металотърсача на археологически обекти без съответното разрешение. В близост се намирал и лек автомобил „Мерцедес“, с който тримата се придвижвали, както и различни технически средства и инструменти. При последвалото претърсване, в дрехите на единия били намерени 5 сребърни монети с вероятен античен произход. Мъжете, които са известни на органите на реда, са задържани за срок до 24 часа.

В хода на работата по случая, полицейските служители се насочили към четвърто лице, съпричастно към незаконната дейност. При извършените процесуално-следствени действия в дома му в село Окорш, мъжът доброволно предал на разследващите 68 сребърни монети от същия вид.

По случая е образувано досъдебно производство, разследването продължава под ръководството на Окръжната прокуратура.