Зам.-министър тушира напрежението в „Спешна помощ“, оттеглят оставките

0
157
В русенската „Спешна помощ“

Почти половината от депозиралите оставка служители в русенската „Спешна помощ“ вече са ги оттеглили, до часове това ще сторят и останалите.

Това стана ясно след посещението на заместник-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков в Центъра за спешна медицинска помощ в Русе. Повод бе създалото се напрежение сред работещите относно техни искания. След разговорите Пенков съобщи пред журналисти, че и последните 21 души от първоначално подалите заявления за напускане общо 44 служители са декларирали, че ще ги оттеглят.

По думите му това са изключителни професионалисти и много отговорни хора, като “всички ще дават труда си и ще спасяват русенци”.

По думите на Пенков, на срещата са били поставени много проблеми. Един от основните е преминаването на служителите на ЦСМП в Русе на седемчасов работен ден.

ЦСМП в Русе е бил последният център в страната, който все още не бил преминал на седемчасов работен ден, коментира Пенков. Той е уверил служителите, че новият директор д-р Иванка Маринова работи по този въпрос, най-късно до две седмици заповедта ще е факт и от 1 май ще влезе в сила.

Пенков коментира, че.

Заместник-министърът обясни, че вторият проблем е с ограниченията в извънредния труд, който може да бъде полаган. Той заяви, че ще бъдат намерени добри практики, за да може служителите да получават пари за всеки изработен час. Той посочи, че през тази година бюджетът на ЦСМП в Русе е завишен с 9,83 процента или с общо около 280 000 лева повече. Пенков заяви, че ако има възможност да бъдат отпуснати допълнителни средства, това ще бъде направено за всички центрове в България.

Относно исканията за спешни мерки срещу агресията към медиците, Пенков коментира, че Министерството на здравеопазването е в много тясно сътрудничество с прокуратурата и с МВР, като се търсят начини, за да се ограничат до минимум подобни случаи.

Относно назначената от министъра на здравеопазването проверка в ЦСМП-Русе, Пенков заяви, че докладът от нея все още не е готов.