Запълваме „дупките“ в туризма с чужденци

0
5
по родното Черноморие

Заради недостига на квалифицирана работна ръка това лято голяма част от хотелите по родното Черноморие ще разчитат на чужди кадри.

Това каза при посещението си в Русе министърът на туризма Николина Ангелкова. По думите й, миналата година  са били наети около 3400 сезонни работници от трети страни извън Европейския съюз, тази година се очаква те да бъдат с 2000 повече. Най-много сезонни работници от страни извън Европейския съюз се очакват от Украйна, Беларус и Молдова, по думите на Ангелкова, засилен интерес има също от Филипини, Тайланд и Индонезия.

За решаването на този проблем министерствата на туризма и на външните работи ще инициират промени в закона, които да позволят работници от трети страни да могат да остават у нас по-дълго време. Идеята е да се увеличи разрешението им за пребиваване в България от 90 дни на 180 дни, за да могат да работят през целия сезон. Това, според министъра, ще бъде в помощ на всички сектори, не само на туристическия.

Обмислят се и мерки, които да съдействат за увеличаване на туристическия поток, особено от страни като Китай и Индия, към родните курорти, каза още министър Ангелкова. Сред тях са предлагането на съвместни пакети с Турция, Гърция и Сърбия. Обмислят се и варианти за изнесени визови центрове. Министерството на туризма предвижда и специално промотиране на българските градове-домакини на мачовете от Световното първенство по волейбол.