Започва предизборната кампания за евровота

0
44
1711 от гласувалите русенци

Днес официално започва предизборната кампания за изборите за членове на Европейския парламент на 26 май.

За участие в изборите у нас са регистрирани 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати. Сред кандидатите за евродепутати има един гражданин на Нидерландия и един на Унгария. Бариерата за влизане е 5,8 процента. На 26 май българските избиратели ще гласуват за общо 17 членове на Европейския парламент през 2019 г. – колкото и на изборите през 2014 г.

Според законодателството на ЕС всички страни трябва да използват избирателни системи, които гарантират пропорционално представителство. Това означава, че броят на избраните членове от всяка партия зависи пропорционално от броя на подадени гласове за съответната партия.

В България при избор на членове на Европейския парламент има и преференциален вот, който дава на избирателите възможност да посочат своя предпочитан кандидат в рамките на партията, която са избрали. Кандидатите, които са получили повече преференции, имат по-голяма възможност да бъдат избрани. Новост в тазгодишните избори у нас е че номерата на преференциите ще бъдат от 101 до 117.

На сайта на ГРАО хората могат да направят справка за номера на секцията и мястото, където могат да гласуват. Справката се прави с ЕГН и с въвеждане на адрес по местоживеене.