Зърнено пристанище откриха американци в Силистра

0
33
Зърнено пристанище

Зърнено пристанище, най-голямо по денонощен капацитет за зърнени товари на българския бряг на Дунав, заработи в Силистра.

Изграждането на съоръжението, собственост на американска компания, започна преди три години, когато от министерство на икономиката връчиха сертификат за инвестиция клас „А“ за изграждането на речното съоръжение.

Инвестицията е в размер на 10 милиона лева и освен пристанищен терминал включва и складово-силозно стопанство с капацитет за съхранение на 20 000 тона зърно.

“Идеята за построяването е да създаде възможност на българските фермери  директно да реализират стоката си и да предостави  услуга по товарене на баржи, които могат да се транспортират до Констанца или в обратна посока“, обясни търговският директор Ивайло Георгиев.

Предимството на силистренското пристанище е, че може да товари корабите при ниски нива на реката, когато е и масовата търговия със зърнени стоки. „Пшеница,  ечемик,  рапица,  слънчоглед – основните зърнени култури. Разчитаме не само на зърнопроизводители, но  и на търговци – всеки, който има интерес да вложи да си съхрани продукцията при нас и да бъде транспортирана“, допълни Георгиев.

Изграден е и външен път, който свързва зърненото пристанище с републиканската пътна мрежа. Прогнозите са инвестицията да се възвърне до пет години.