Земеделски производители готвят протести заради промени в Закона за земите

0
42
Арендатори готвят протести

Арендатори готвят протести срещу промените в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, приети неотдавна от Народното събрание. Основната причина е, че всички договори за наем трябва да се преподпишат до 22 юни. Те откриват и ред противоречиви изменения, които са в техен и на клиентите им ущърб.

Според законодателя, промените се налагат за затягане на правилата, като договорът за наем и договорите за аренда се сключват в писмена форма с нотариална заверка на подписите на страните и удостоверяване на съдържанието.

„Хората трябва да пререгистрират всички договори. Има земеделци, които имат над 1000 договора, които гледат много земя и това е физически невъзможно да се случи – всички тези хора да се явят пред нотариус, за да препотвърждават подписи. Предвиждат и завишаване на таксата, тъй като ще се заверява не само подпис на страните, но и съдържание на документа, което увеличава таксата по самия договор“, разясни Детелина Симеонова, юрист в селскостопанския сектор.

Въпреки, че промените целят пресичане на измамите с договори за земя, те са необмислени, смятат браншовиците.

Промените в закона нарушават и основни принципи на правото, заяви Детелина Симеонова. От Националната асоциация на зърнопроизводителите припомнят, че още в края на ноември м.г. излязоха със становище, в което отхвърлят предстоящите тогава промени.