Земеделци от Тутракан и Сливо поле блокираха пътя Русе – Силистра

0
23
протестираха на пътя Русе – Силистра

Земеделци от Тутракан и Сливо поле блокираха пътя Русе – Силистра вчера. Причина за протеста им са неработещите с пълен капацитет заради прекъснато електрозахранване помпени станции, поради което в двете общини са наводнени над 50 хиляди декара земеделски земи.

По думите на кмета на Тутракан д-р Димитър Стефанов, има уверение от “ЕнергоПро”, че днес електрозахранването ще бъде възстановено. Но той смята, че проблемът ще остане, ако не се ревизира цялото електрозахранване и не се почистят отводнителните канали.

“Тук косвено са засегнати много хора, тъй като тази продукция излиза на пазара, така че трябва по всякакъв начин всички институции, които имат отношение, да помогнат на тези земеделци, да се оправи електрозахранването, ако трябва да се ревизират всички помпени станции на територията на общините Тутракан и Сливо поле и съответно отводнителните канали да се почистят от растителност, от затлачване и от паднали дървета там”, каза д-р Стефанов. Според земеделците, ще бъдат претърпени загуби, които още не са изчислени, тъй като под вода са есенни култури, а наводнението е попречило на сеитбата на пролетниците.

Трябва да се подложи на обществено обсъждане и нов план за управление на влажната зона “Калимок- Бръшлен”, и трайно да се реши проблемът с отводняването на крайбрежните земеделски земи. Земеделските производители остават в стачна готовност и ще затворят отново пътя за Русе на 2 май, ако не се вземат мерки за трайно решаване на проблема, каза Златко Бончев, един от организаторите на протеста.