„Златната гъдулка“ събира за 49-и път любителите на фолклора

0
31
„Златната гъдулка“

49-ото издание на фолклорния събор „Златната гъдулка“ ще се проведе в неделя, 10 юни, в Русе, съобщават организаторите.

От 9 ч. Паркът на младежта отново ще се превърне в притегателно място за всички любители на българския фолклор, като на сцената тази година ще се представят над 460 участници, от които 24 индивидуални изпълнители, 17 танцови състава, 32 – певчески. Общо 20 са групите и индивидуалните изпълнители от Русе, 5 – от Велико Търново, 3 – от Силистра, от Ямбол и Търговище – по 1.

Съгласно регламента, съборът „Златната гъдулка“ се провежда в два раздела: обработен фолклор (танцови състави, хорове, вокални групи за обработен фолклор, оркестри) и изворен фолклор (обичаи, певчески групи, групи за игри на песен  –  със или без съпровод, инструментални групи, играчи, певци, свирачи, разказвачи).

В 12 часа, по време на почивката в конкурсната програма, ще се състои обеден концерт с участието на ФТТ „Найден Киров“ с хореограф Богдан Донев.

За най-добре представилите се участници са предвидени индивидуални и колективни парични награди, грамоти, както и Голямата награда  – Приз „Златната гъдулка”.

Тазгодишното 49-о издание на фолклорния събор обещава да бъде изключително атрактивно и благодарение на съпътстващото колоритно събитие в рамките на програмата – Алея на занаятите, организирана от Дунавската задруга на народните художествени занаяти в Русе.