„Златната гъдулка“ за 47-ми път в Русе

0
32
За 50-ти път

На сцената, която ще бъде в Парка на младежта, непосредствено до Вазата, публиката ще види 43 индивидуални изпълнители, 29 групи за изворен фолклор и 28 групи за обработен фолклор. Най-малкият участник, който ще се включи в “Златната гъдулка”, е петгодишната Драгомира Драгомирова от Русе.

Изпълненията на участниците ще бъдат оценявани от експертно жури, а за най-добре представилите се са предвидени индивидуални и колективни парични награди, грамоти, както и голямата награда – приз “Златната гъдулка”.

Тазгодишното издание на фолклорния събор ще бъде съпътствано и с изложение на майстори на художествени занаяти от цялата страна. Те ще превърнат алеята до сцената в “Улица на занаятите”. Някои от занаятчиите ще направят и демонстрации по изработката на изделия. Изделията си ще представят дипломирани майстори-занаятчии от цяла България: Русе, София, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Варна, Силистра, Казанлък, както и международни участници от Украйна и Перу. Украинецът Владимир Анисимов е един от международно признатите майстори на топено стъкло, а Фреди Ромеро от Перу е носител на нематериално културно наследство на ЮНЕСКО и е майстор на автентични амулети.

Сред българските занаятчии са и известният на международно ниво бижутер и редовен участник на изложението в Милано – Жельо Желев и доайенът на българските майстори-занаятчии, известният майстор ювелир и художник от старата школа – Любо Дудев, който ще представи интересна колекция от гравирани ножове.

По традиция, в 12 ч. по време на почивката в конкурсната програма, ще се състои обеден концерт, в който участие ще вземат децата на ДЮФА „Зорница“ и ФТА „Здравец“ при ОбДЦКИ – Русе, ФТС „Зора“ при ОМД – Русе и Детски ансамбъл при ФТТ „Найден Киров“ – Русе.