Единственият българин с „Оскар“ е русенец

Автор:
13 февр. , 2017   Video

Към многото неща, започнали първо от Русе, се прибави още едно – единственият българин, носител на „Оскар“ е русенец.

Това стана факт след като за разработените от него технологии Владимир Койлазов беше отличен за приноса си в развитието на киноиндустрията. Заедно със съдружника  си Петър Митев той получи отличието на церемония в хотел Beverly Wilshire в Бевърли Хилс.

Владимир Койлазов беше отличен за приноса си в развитието на киноиндустрията. Разработеният от него и съдружника му софтуер е използван при реализацията на „Аватар“, „Игра на тронове“, „Дедпул“, „300“ и стотици други филми.

Владимир е от Русе, завършил е „Информатика“ в Софийския университет. За дългогодишния си труд казва скромно „15 години пот и сълзи дават резултат, някой го е забелязал“.

Оскарът се присъжда на Койлазов и компанията за бързите им алгоритми, включително за т.нар. глобално засветяване, които правят технологията приложима в големи филмови проекти. Днес тя се ползва все по-често вместо реалните снимки на локация – например гледките към Манхатън и Световния търговски център в миналогодишния The Walk на Робърт Земекис са изцяло генерирани чрез софтуер, включително V-Ray.Comments are closed.