Изграждат дезинфекционна площадка на ГКПП „Дунав мост“

0
Започна дезинфекцията

Започна изграждане на дезинфекционна площадка на ГКПП „Дунав мост“, като част от мерките за предпазване от африканската чума по свинете.

Такава ще има както на пункта който се използва в момента, така и на новите трасета, които се използват за вход от северната ни съседка, но в момента се затворени заради ремонт в района в който се намират.

Докато заработят стационарните площадки, се използва мобилна дезинфекционна инсталация. От близо месец има поставени информационни табели и хладилници, където влизащите от северната ни съседка да оставят хранителните продукти и меса. Като превантивна мярка е затегнат и контрола по свиневъдните обекти в региона. Засиленият контрол като превенция срещу африканската чума по свинете остава в сила, тъй като опасността в Русенско е особено голяма. На територията на региона има три свинекомплекса, където се отглеждат над 50 000 животни. Разстоянието между тях по права линия е около 10 километра. А това означава, че при евентуално влизане на болестта само в едно от тях, всички животни в комплексите ще трябва да бъдат евтаназирани.

По информация от областната дирекция по безопасност на храните в Русе огнищата от африканска чума по свинете в Румъния вече са над 520. Всички те са в малки стопанства тип „заден двор“. Най-близкото е на територията на област Тулча. Там вече са унищожени над 40 000 животни.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили