Бившият премиер на Македония отива за две години в затвора

0
Бившият премиер на Македония

Бившият премиер на Македония Никола Груевски отива за две години в затвора. Присъдата е потвърдена от Апелативния съд и е окончателна.

Груевски беше изправен пред съда по така нареченото дело „Танк“. Той е оказал влияние върху своите подчинени за закупуването на супер скъпа лимузина „Мерцедес“.

Лекият автомобил беше споменат в една от „бомбите“, т.е. записаните телефонни разговори, с които сегашният премиер Зоран Заев запозна преди две години македонската общественост с безобразията, вършени по време на управлението на Никола Груевски. В един от разговорите с тогавашния министър Гордана Янкуловска Груевски казва: “Искам да бъде последен модел – Full Mercedes“. „На задните седалки искам да има екрани за малките, абе, да бъде Full. И започвай с процедурата за покупката на колата. Да „разиграем“, че става въпрос за кола на МВР. До изборите колата да се води на МВР”, казва Груевски, на което Янкуловска отговаря: “Да, да, така ще бъде. Колата ще се води на МВР“.

“Ей, нямаш представа каква фантазия е колата – има и масаж на задните седалки. Няма по-хубава кола в Македония от тази“, пояснява Янкуловска пък в разговор с тогавашния шеф на спецслужбите Сашо Миялков.

„Супер, №1, перфектен“, подчертава Гордана Янкуловска.

Никола Груевски управлява еднолично Македония в продължение на десет години от 2006 до 2016 г. Неговото управление беше белязано от масово подслушване и преследване на политическите противници, изолация на Македония от международната общност и съседите, цензура върху медиите и антиквизация, а също така корупция. Емблема на тази корупция беше закупуването на супер скъпа лимузина „Мерцедес“ за около 600 хиляди долара, което възмути македонското общество.

 

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили