Стана ясно новогодишното меню на космонавтите от Международната космическа станция (МКС). Според ТАСС екипажът ще посрещне 2019 година с мандарини, черен хайвер и ябълков сок.
На трапезата на космонавтите ще присъстват също грейпфрути и ябълки, а хайверът ще бъде от есетрови риби. Основните ястия ще бъдат телешко с майонеза и татарски месен специалитет, наречен азу. Той ще бъде гарниран с кисели краставички и зеленчуци.
По отношение на напитките изискванията са строги и забраняват газираното и алкохола. Поради това обитателите на МКС ще се задоволят с вода и плодови натурални сокове от ябълки и портокали. Двама от космонавтите – Олег Кононенко и Сергей Прокопиев са си поръчали и извара с орехи.
Любопитна подробност е, че поради спецификата на околоземната орбита на МКС, обитателите ѝ ще имат възможност да посрещнат Нова година цели 16 пъти.