Според изследване, публикувано в научното издание Science Advances и цитирано от BBC, около 60% от съществуващите над 120 вида кафе са застрашени от изчезване. Това е първата комплексна оценка на риска в световен мащаб.
Повече от 100 от видовете кафе, които човечеството познава, растат некултивирано в горите, включително и двата вида, които използваме за пиене. Учените казват, че данните са притеснителни, тъй като дивото кафе е жизненоважно за глобалното производство на кафе.
Кръстосването и култивирането на определени сортове е направило възможно устойчивото състояние на сегашните видове, използвани за консумация в цял свят.
В проучването се казва още, че мерките за запазване на дивите сортове кафе са „неадекватни”, включително и за тези сортове, които се смятат за „критични” за производството на кафе.
Учените са установили, че 75 вида кафе са заплашени от изчезване, 35 не са застрашени, а за 14 вида се знае твърде малко.