Русе по пътя на Виена в борбата срещу замърсяването на въздуха

0
2.5 пъти по-високи стойности на фини прахови частици

Русе ще върви по пътя на Виена по в борбата срещу замърсяването на въздуха над града. Това каза кметът Пламен Стоилов в отговор на въпрос общинския съветник проф. Николай Михайлов. По думите му, екипи на общината ще обходят жилища в над 3000 етажни собствености и къщи за да анализират методите и начини на отопление на отделните жилища. В рамките на месец ще бъде изготвен и анализ на това какъв вид гориво се използва масово за отопление в Русе.

Ще бъде изготвен регистър на всички домакинства и етажни собствености, които горят битови и течни горива. На тези, които замърсяват околната среда, за сметка на Общината ще бъдат филтри на комините, които да поемат фините прахови частици. Предвижда се и монтирането на две станции по програма LIFE+, които да мерят показателите за фини прахови частици, както и въвеждането в експлоатация на две табла, свързани с Екоминистерството, които да показват замърсяванията в реално време.

Битовото отопление е виновно за 40 процента от замърсяването на въздуха. При въвеждането на подобни мерки във Виена замърсяването на въздуха е намаляло с 60 процента, аргументира се Стоилов.

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили