Първият европейски подводен ресторант отвори врати. Намира се на метри под повърхността на Северно море, близо до най-южния край на Норвегия с изглед към пролива Скагерак, съобщава CNN.
Ресторантът е наречен „Under“. Дизайнът е на норвежкия екип Snøhetta, който изгради име с проекти като „Bibliotheca Alexandrina“ в Египет и Операта в Осло, както и с обновяването на Times Square в Ню Йорк.
Отвън прилича на потънал перископ, но всъщност е 33,5 метрова наклонена бетонова колона. Построен е за около шест месеца на шлеп близо до брега. Повече от половината от конструкцията е потопена и гостите получават достъп чрез стъклена пътека над пропастта между брега и входа, който е на нивото на брега.
„Първият проблем е налягането на водата, тъй като ние сме на 5 м под повърхността, но най-голямото предизвикателство са вълните. Вятърът и вълните са големи тук. За да издържи на всички тези сили, сградата е леко извита, така че може по-добре да отвърне на вълните“, каза отговорникът на проекта Грасдал.
Ресторантът може да побере до 40 гости, защитени от стени с дебелина половин метър и има обща вътрешна площ около 500 кв.м, разположена на три нива. През 11-метров широк панорамен прозорец се разкриват уникални подводни гледки към морската среда. Менюто е създадено от датския главен готвач Николай Елицгаард Педерсен. Състои се в голяма степен от местни морски дарове, гъби, плодове, различни морски птици и диви овце от околностите на района.