Предупреждават за опасно високи температури

0
Опасно високи температури

Опасно високи температури – около и над 40 градуса, се очакват днес, предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология.

За цялата страна е обявен жълт код. Градусите ще продължат да се повишават, като максималните ще бъдат предимно между 34 и 39 градуса. Очакванията са в Русенско живакът в термометрите да се изкачи до 39-ото деление, като не се изключва вероятността и да прехвърли тази граница.

Лекарите предупреждават хората със сърдечно-съдови проблеми, възрастните и децата за възможни здравословни усложнения.

Първата препоръка на медиците в такова време е за обилна употреба на вода. Заради обилното потене от горещината човек е по-застрашен от дехидратация, затова и не трябва да забравя да пие големи количества вода. Но не наведнъж, когато ожаднее, а на равномерни интервали през целия ден. Добре е обаче да се избягват алкохолът и кафето, защото и двете могат да имат диуретичен и обезводнителен ефект.

Съветите за охлаждане на дома също включват много вода. В помещенията може да се разположат съдове с лед или студена вода, които едновременно ще охлаждат и ще овлажняват въздуха.

В случай че в дома няма климатици, вратите и прозорците е добре да останат затворени, защото проветряването всъщност ще има обратен ефект.

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили