Учени установиха, че двойно ферментиралата бира съдържа много пробиотични микроби, които носят различни ползи – като се започне от поддържане на теглото и се стигне до укрепване на съня, съобщи в. „Дейли мейл“, цитиран от БТА.
Учените са работили с белгийски бири като „Хогардън“ и „Вестмале трипъл“, които са двойно ферментирали – веднъж в пивоварната и втори път в бутилката. Втората ферментация увеличава алкохолното съдържание и променя вкуса, той става по-силен и сух. При нея обаче дрождите са различни от тези за традиционната бира.
„Получавате по-силна бира, която е много, много полезна“ – каза проф. Ерик Класен, специалист по чревни бактерии от университета на Амстердам.
„Не даваме оправдание на хората да пият повече бира. В големи концентрации алкохолът е вреден, но ако пиете по една такава бира дневно, ще бъде добре за вас“.
Учени от университета на Небраска установиха, че някои бутилки бира съдържат до 50 милиона пробиотични или „добри “ бактерии. Попаднат ли в храносмилателната система, те убиват съперниците си – „лошите“ бактерии, които предизвикват всякакви болести.