Вече има санкциониран кулинарен магазин в Русе за неспазване на противоепидемиологичните мерки.
Това съобщи пред журналисти директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков. Той не съобщи точно кой е санкционирания магазин, но уточни, че мярката се е наложила поради съхранение на съответните продукти при неподходящи условия.
Засилват се проверките, свързани с производството и търговията на храни, каза още д-р Дяков. Специално внимание при проверките се отделя на това дали служителите използват подходящо работно облекло, колко пъти се провежда дезинфекция, дали са създадени условия, които да възпрепятстват прекия досег на клиента с непредварително опаковани храни с изключение на плодовете и зеленчуците, както и налична ли е информация на видно място за потребителите, че преди каквото и да е използване плодовете и зеленчуците трябва да бъдат добре измити. При възможност от съответния магазин е добре да бъдат осигурени найлонови ръкавици, пликове или торбички. Не на последно място ще се следи за хигиената и дезинфекцията на помещенията, технологичното оборудване, както и здравния статус на персонала.
Обмисля и разработването на модел за прилагане на т.нар. къса верига на доставки, каза още д-р Зяков. Идеята е това, което се произведе на територията на областта, да бъде търгувано в същия регион. По този начин би трябвало да се намали опасността от пренасяне на коронавирус, както и на други заболявания. Обсъжда се и идея за по-строги санкции спрямо търговците, които използват една и съща опаковка, като кашон, за многократна употреба при пакетирането на различни хранителни продукти.
Във връзка с предстоящите празници под засилен контрол попадат производството и търговията на традиционно предлаганите по Великден и Гергьовден храни, като агнешко месо, яйца, козунаци и пресни зеленчуци, а също и боята за яйца. Ще се вземат проби за лабораторно изпитване от яйцата, които са с произход от Европейския съюз и трети страни, а също така ще се съблюдава за наличието на маркировка и цвета на агнешкото месо. Не по-малко внимание ще се обръща и на правилната етикетировка и маркировка, каза още директорът на ОДБХ.
От Областната дирекция по безопасност на храните призоваха бизнеса и гражданите да се възползват в максимална степен от предоставяните от тях електронни услуги.