Започна изграждането на Научно-изследователски лабораторен комплекс към Русенския университет

0

Първата копка на научно-изследователския лабораторен комплекс УНИТе към Русенски университет „Ангел Кънчев“ беше направена днес.

В официалната церемония взеха участие областният управител на област Русе Галин Григоров, кметът на Община Русе Пенчо Милков, ректорът на висшето училище чл. кор. проф. Христо Белоев, както и Диян Василев, управител на фирма „Медиком“ ООД, която на практика е отговорна за изграждането на комплекса.

Комплексът е част от изпълнението на проект по Оперативна програма  „Наука и образование за интелигентен растеж“ на стойност около 3 млн.лв., като целта е до края на 2023-та година да да бъде изграден Център за върхови постижения в областта на информационните и комуникационни технологии. В него ще се помещават пет лаборатории, като всички те ще са в сферата на информационните и комуникационни технологии. Дейността им ще бъде свързана предимно с виртуализация, 3D сканиране, прототипиране и смесена реалност. Освен това ще бъде изградена и зала за видеоконферентна връзка, отговаряща на най-високите световни стандарти.  Новото звено ще подпомага развитието на докторанти и студенти чрез участие в научни разработки, ще изгражда и поддържа необходимата за дейността съвременна инфраструктура и отново заедно с други институти и изследователски центрове от страната и чужбина ще участва в изграждането на изследователски мрежи. Те ще могат да използват високо специализирани софтуерни решения и компютърно осигурени комуникационни системи, които освен среда за иновации осигуряват свързаност и защита на авторските права и гъвкав мениджмънт в подкрепа на изследванията и внедряването в реални условия на резултатите от тях.

Както ТВН вече съобщи, решението за изграждане на комплекса беше взето от правителството на 22 април.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили