Дали месото, което купуваме за гергьовденската трапеза е родно производство, и дали е прясно са въпросите, които най-много интересуват потребителите.
Най-сигурният начин да познаем дали месото, което купуваме от магазина е българско, е синият печат. Той винаги се слага на плешката и на бута. Има две букви “BG” и шестцифрен номер – номера на кланицата. Ако печатът е червен означава, че месото е обработено в страната, но е вносно.
По какво да познаем дали агнешкото на витрината е прясно и възможно ли е да сложим във фурната вече замразявано, което са ни продали на цената на свежо месо е вторият съществен въпрос.
Цветът на прясното агнешко месо трябва да бъде бледорозов. Има и няколко други фактора, за които хората трябва да следят. Тлъстината трябва да бъде бяла, към кремава. Ако е жълта или сива означава, че месото е замразявано и старо или това е шиле и месото е жилаво
Месото трябва да е сухо на пипане, а не твърдо. При натискане с пръст то трябва да си връща формата. Ако има слуз по него означава, че продуктът не е съхраняван правилно и са започнали процеси, заради които месото ще има мирис