Протестиращи обявиха гражданско неподчинение, засилено полицейско присъствие пред парламента

0
СНИМКА: БГНЕС

Засилено е полицейското присъствие пред Народното събрание. Днес се провежда извънредно пленарно заседание, на което депутатите ще обсъдят внесения от „БСП за България“ вот на недоверие към правителството.

Площад „Народно събрание“ е блокиран в района от градинката пред Софийски университет, покрай храм-паметника „Александър Невски“ и БАН. Пред сградата на парламента има два реда полицаи, които следят за сигурността.

СНИМКА: БГНЕС

Вотът ще се обсъжда на фона на мащабните антиправителствени протести в София и в редица градове на страната. В деня на дебата протестиращите обявяват национално гражданско неподчинение. Организаторите са категорични, че гражданското неподчинение е законна форма на протест.

Те са обявили готовност да се съберат още в 7:00 часа пред сградата на Народното събрание, като целта е тотално блокиране на дейността на депутатите. Протестиращите целят тотално блокиране на парламента, на съдебните палати в цялата страна, магистрали, пътища, кръстовища, гари, летища, мостове и всяка публична сграда или дейност.

СНИМКА: Канал 3

От своя страна органите на реда призоваха протестите да протичат мирно, а институциите да бъдат оставени да работят.

Това е петият пореден опит на опозицията да свали кабинета „Борисов 3“. Предварителните сметки обаче показват, че той няма да мине. Единствено БСП и ДПС ще го подкрепят, но гласовете им не стигат.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили