Коледните пости продължават 40 дни, като в периода 15-22 ноември се спазва строг пост, от 23 ноември до 19 декември е позволено вино, риба и морски дарове – с изключение на дните сряда и петък, когато пак се спазва строг пост. От 20 до 24 декември са дни на строг пост. След Бъдни вечер се разрешава консумацията на месо и млечни продукти.
Предлагаме няколко рецепти, които, надяваме се, ще разнообразят менюто ви през дългите постни дни:
Кюфтенца от боб
Необходими продукти:
- 1 голяма консерва боб
- 2 големи моркова
- 2 скилидки чесън
- 1 връзка пресен лук
- 100 г галета или натрошен стар хляб
- 1 и 1/2 ч.л. кимион
- зехтин
- черен пипер
- сол
- 1/2 връзка магданоз
Начин на приготвяне: Морковите се обелват и настъргват на едро ренде, след което се задушават в малко зехтин докато омекнат. Когато са готови може да прибавите към тях и нарязания на ситно лук. Отцедете боба и го пасирайте в блендер. След като се получи гладко пюре може да го прехвърлите в голяма купа.
Прибавете галетата, морковите и лука, стрития чесън, подправките и нарязания магданоз. Разбъркайте добре сместа, покрийте с фолио и оставете за 30 мин. в хладилника да стегне.
След това оформете кюфтета, които подредете върху намазана със зехтин и покрита с пергаментова хартия тава. Върху всяко кюфте капнете по 2-3 капки зехтин. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност (около 20 минути).
Постни палачинки
Необходими продукти:
- 1 чаша брашно
- 1 супена лъжица захар
- 2 супени лъжици бакпулвер
- 1 чаша соево мляко
- 2 супени лъжици олио
Начин на приготвяне: В купа смесете всички съставки и ги разбъркайте. След това прибавете соевото мляко и олиото. Загрейте добре тиган с незалепващо покритие и изпечете малки кръгли и пухкави палачинки. Сервирайте с гарнитура по ваш избор.
Задушени патладжан с тиквички и гъби
Необходими продукти:
- 2 тиквички
- 3-4 червени чушки
- 1 патладжан, средно голям
- 100 г гъби
- 2 домата
- 1 глава лук
- 5 супени лъжици зехтин
- 150 мл вода
- 1/2 лъжичка сол
Начин на приготвяне: Почистете и нарежете зеленчуците. Тиквичките, патладжана и доматите нарежете на кръгове. Чушките нарежете на жулиени. Гъбите можете да оставите цели (ако са дребни) по желание или да нарежете на слайсове. Загрейте мазнината на средна температура. Запържете в нея лука, докато се задуши. Добавете чушките и продължете да задушавате още няколко минути. Прибавете тиквичките, патладжаните и гъбите. Оставете ястието да се готви още около 15 минути като разбърквате постоянно. Накрая добавете доматите. Залейте зеленчуците с водата и посолете. Похлупете с капак и задушете, докато започне да ври. 20-25 минути след като ястието е завряло, би трябвало да е готово.
Лазаня с доматен сос и подправки
Необходими продукти:
- 1 пакет кори за лазаня
- 1 глава лук
- 1 голяма консерва белени домати
- 1 чаша доматено пюре
- 2 скилидки чесън
- 2 щипки босилек, сушен
- 1 щипка сол
- 1 щипка черен пипер
- 2 стръка пресен магданоз
- целина на вкус
Начин на приготвяне: Загрейте зехтина на средна температура. Запържете в него намачкания чесън. Добавете лука и разбъркайте за няколко минути. След като се разнесе ухание от тигана добавете и доматите и пюрето. Овкусете с подправките. Похлупете с капак и оставете да къкри на тих огън, докато се сгъсти. Отделно в дълбока тенджера кипнете вода. В нея потопете корите за лазанята за кратко. Отцедете ги и ги оставете настрана. След като соса е готов подредете в тавичка за печене ред кори, ред сос и така, докато продуктите свършат. Печете лазанята увита с фолио в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Постна супа с три вида боб
Необходими продукти:
- 2 супени лъжици зехтин
- 1 голяма глава лук
- 4 скилидки чесън
- 1 голяма червена чушка
- 1 люта чушка
- сол, черен и червен пипер на вкус
- 2 щипки млян кимион
- ? чаена лъжичка сушен риган
- 5 големи домата
- 1 консерва пасирани домати
- 1 литър зеленчуков бульон
- 500 мл вода
- по 1 малка консерва (200 г) черен, червен и бял боб
Начин на приготвяне: Запържете лука заедно с чесъна, лютата и сладка чушка. Прибавете кимиона, червеният и червен пипер, сол на вкус и разбъркайте. По желание може да добавите и малко количество лют червен пипер.
Нарежете доматите на ситно и ги сложете заедно с пасираните. Налейте бульона и водата. Прецедете боба и също го сложете да ври заедно с другите съставки за около 25 минути. Накрая прибавете сушения риган и гответе още 5 минути.
Праз с ориз на фурна
Необходими продукти:
- праз 2 броя
- ориз 1 чаена чаша
- домати 1 брой
- маслини 10 броя
- зехтин
Начин на приготвяне: Почиствате праза, измивате го и го нарязвате на тънки колелца, които изсипвате в сгорещения зехтин и задушавате за 4-5 минути. След това добавяте към праза измития ориз като бъркате непрекъснато в продължение на още 5 минути.
Сваляте праза с ориза от котлона и добавяте нарязания на дребно домат / доматеното пюре и нарязаните на дребно маслини, посолявате на вкус (около 1 чаена лъжица сол е достатъчна) и разбърквате.
Изсипвате сместа в тавичка, добавяте три чаени чаши вода и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Празът с ориз е готов, когато оризът е набъбнал и е поел водата. Най-добре е обаче да пробвате едно зрънце от ориза и да проверите дали се е сварил. Ако не е омекнал достатъчно добавете още 1 чаена чаша вода.