Четири взрива във военни складове са извършени от руснаци, обяви прокуратурата

0

Четири взрива на военни складове у нас вероятно са били извършени от офицери от ГРУ, обяви прокуратурата. Взривовете имат еднакъв почерк – при всички първо е възникнал пожар, а след това зарядите били активирани дистанционно. Подозира се, че пожарите са предизвикани, за да се изтеглят работниците от складовете. При нито един от инцидентите няма пострадали, но пък във всички случаи става дума за продукция на фирмата ЕМКО, собственост на бизнесмена Емилиян Гебрев.

Според разследващите офицерите от ГРУ, извършили взривовете, са свързани и с опита за отравяне на Гебрев през 2015 г. Самият той твърди, че е бил отровен с вещество, подобно на „Новичок“, както двойния агент Сергей Скрипал в Слосбъри през 2018 г. Според разследващия сайт Bellingcat в покушението срещу Гебрев е участвал поне един офицер от ГРУ, заподозрян и за атентата срещу Скрипал.

Съобщението на българските власти идва, след като Чехия обяви, че гони 18 руски дипломати и подозира, че взривовете във военни складове в с. Върбетице през 2014 г. също са дело на ГРУ. Чешките власти смятат, че и този инцидент е свързан с Гебрев, защото в тези складове е съхранявана негова продукция. Bellingcat твърди, че взривовете в Чехия са били част от стратегия на руската държава да не допусне внос на оръжия и боеприпаси в Украйна, с която тогава е в конфликт.

Експлозиите у нас са станали на два пъти през 2015 г. и по веднъж през 2011 г. и 2012 г., заявиха от прокуратурата. В средата на 2015 г. в Института по специална техника на МВР избухнал пожар, при който изгорели доказателства за експлозиите. Огънят бил предизвикан умишлено.

 

 

агенция за подбор на персонал
Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили