Благодатният огън слезе в Ерусалим

0

Благодатният огън слезе на Велика събота в храма „Възкресение Христово“ в Ерусалим – в мраморния параклис на Божи гроб над пещерата, където според църковното предание е бил погребан Исус Христос.

 Тази година заради коронавирусната пандемия на събитието присъстваха малцина свещенослужители, нямаше ги и хилядите поклонници, традиционно пристигащи от много страни. Площадът пред храма „Възкресение Христово“ бе почти празен. На ритуала присъстваха само духовници, които получиха пламъка от патриарха. Телевизионни кадри показаха свещеници от гръцката, арменската и коптската църква, облечени в черни раса и със сини предпазни маски на лицата пред запечатаната дървена врата на гробницата. След появата на огъня патриархът на Йерусалим Теофил III го раздаде на свещенослужители от различните конфесии, които управляват храма.

В България благодатния огън ще бъде донесен от църковна делегация, оглавявана от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий. Очаква се църковната делегация да се завърне около 19.00 ч. на Летище „София“, откъдето ще бъде пренесен в параклиса на Синодалната палата в София , след което ще бъде разпространен в цялата страна. В Русе, а и в епархиите от Североизточна България обаче огънят ще бъде пренесен от Румъния.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили