Удължават извънредната епидемична обстановка до края на юни?

0

Планира се извънредната епидемична обстановка у нас да бъде удъбжена до края на юни.

Това заяви в интервю за bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той допълни, че с обявяването на тази обстановка са свързани доста от мерките, които се прилагат, така че без нея те не могат да действат.

Кунчев каза още, че зелените коридори няма да се закриват, а ще се облекчи раздаването на ваксини за личните лекари – те ще ги получават от районните здравни инспекции и поликлиниките, които ще бъдат определени в заповед. Целта е да се избегнат струпвания и напрежение, каквото имаше пред Столичната здравна инспекция.

Обмислят се промени в правилата за влизане в България – децата до определена възраст да не се тестват. Обсъждат се два вариант за такава възрастовата граница – до 2-годишна възраст или до 5-6 г., като най-вероятно ще се приеме второто предложение.

Планира се и разширяване на списъка с производители на бързи тестове, които да се признават, за да се премахне карантина при влизане в България. Ще се разшири и списъкът с държави, от които влизането е забранено заради разпространението на индийския вариант на вируса на територията им.

Промените се очаква да бъдат оповестени в заповед на здравния министър през новата седмица.

агенция за подбор на персонал
Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили