Politico: Изоставане във ваксинацията и много смъртни случаи. Картината в България

0
Снимка: ВМА

Докато в целия Европейски съюз ваксинационните кампании набират скорост, една страна продължава да изостава. Това пише авторитетното издание Politico за ситуацията в България.

В обширен материал за обстановката у нас са посочени основните причини за ниския брой поставени ваксини – множество организационни проблеми, както и високият скептицизъм към имунизацията у нас. А оттам и резултатът – един най-високите проценти на смъртни случаи след заразяване с коронавирус.

Към момента в България са ваксинирани над 1 млн. души с първа доза и макар през последните дни да се забелязва леко ускорение на имунизационния процес, страната ни остава на последно място в ЕС по този показател.

Още преди началото на ваксинацията България сложи всички яйца в една кошница, пише изданието. И припомня, че българското правителство заложи най-сериозно на ваксината на „АстраЗенека“. Още от началото стана ясно, че това е било грешка, защото обещаните доставки така й не дойдоха навреме. А след това се появиха проблемите със страничните ефекти и страхът на хората. През миналата година основният аргумент за избора на този препарат бе лесното му съхранение и ниската цена.

„Към онзи момент това не беше задължително лошо решение. Но да разчиташ само една ваксина без да поръчаш количества от други в дългосрочен план се оказа грешка“, казва пулмологът и депутат от „Демократична Бъглария“ в последния парламент д-р Александър Симидчиев.

Politico припомня, че в началото на имунизациите Бъглария е извела като прироритет ваксинирането на медицински лица. След това бе направен опит процесът да се ускори чрез т.нар. „зелени коридори“. Малко след първото им пускане обаче те бяха спрени заради липса на ваксини. После се появи проблемът с „АстраЗенека“, за да се стигне до момента, в който почти никой не иска този препарат. За капак имаше и огромни проблеми с организацията на доставките на ваксини до личните лекари. Politico д-р Георги Миндов, председател на столичното сдружение на джипитата, който описва ситуацията така:

„Тотална липса на организация“.

Наред с тези проблеми сред българското общество се отчита един от най-високите проценти на недоверие и скептицизъм към имунизацията. Изданието цитира изследване на Евробарометър, според което едва 19% от българите заявяват, че ще се ваксинират възможно най-скоро. Едновременно с това много хора приемат коронавируса несериозно и вярват, че той е изкуствено създаден, посочва Politico.

Друг голям проблем е изключитлено ниският процент на ваксинирани сред уязвимите групи – възрастни и хронично болни, пише изданието. То посочва, че в началото на седмицата служебният здравен министър Стойчо Кацаров издаде заповед за приоритетно ваксиниране на болните и хората над 60 години. Дали тази промяна ще има нужния ефект е рано да се каже. Но освен имунизацията друг начин за справяне с пандемията засега няма. Или както каза Кацаров:

„Харесва ли ви или не, единственият начин, за който до този момент има сигурни доказателства, че намалява разпространението на вируса и смъртността, е ваксинацията.

агенция за подбор на персонал
Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили