Иде тежка магнитна буря

0

Утре, 21 май се очаква много тежка магнитна буря, предупреждават от института по геофизика към БАН.

Тя ще започне със смущения на магнитосферата. Кулминацията се очаква в четвъртък, особено в петък. В събота и неделя бурята постепенно ще отшуми.

Нивото от 6, което символизира умерено силна магнитна буря, очаквана в късния четвъртък и ранния петък, е ниво, което по продължителност не сме усещали още от септември 2020 година.

Смущения ще има в самия край на месеца, но вече с доста по-ниска степен на активност.

Геомагнитните бури се усещат от хората с по-лабилно здраве и най вече от тези над 50 г. Обостря се състоянието на страдащите от сърдечно-съдови, неврологични и храносмилателни заболявания. Възможни са колебания в кръвното налягане, главоболие, неразположения, безсъние и безпокойство.

Магнитните бури могат да предизвикат учестено сърцебиене, промени в кръвното налягане, хипертонични кризи, аритмия, тахикардия, екстрасистоли, инсулти, риск от инфаркт. Причината е в настъпващите смущения в провеждането на електрическите импулси към сърцето.

Препоръчват се повече течности, да се избягват тежки храни и алкохол. Да не се натоварва организма с упражнения. Да не се стои дълго в затворени помещения, но и да не се излагате на пряка слънчева светлина, защото тези дни изригванията ще са големи.

агенция за подбор на персонал
Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили