Алармират за злоупотреба с еврофондове в Община Русе, според администрацията няма нарушение

0

Сигнал за злоупотреба с еврофондове в Община Русе от гражданския комитет „СПАСИ РУСЕ“ разпространиха от СДС. Според текста в него, става дума за манипулиране на обществена поръчка на Община Русе на стойност над 23 млн.лв. за проектиране и изграждане на анаеробна  инсталация  за разделно събрани биоразградими  отпадъци  на територията на РСУО –  Русе „, финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. Според авторите на сигнала, в оценителната комисия по поръчката като външен експерт е включено лице, което е част от екипа и на една от фирмите, кандидатстващи по обществената поръчка. Като част „лен на комисията обаче то е имал достъп до всички обществени поръчки на Община Русе, наравно със служителите на администрацията, както и до офертите на всички кандидати по горепосочената обществена поръчка.

По този начин обществената поръчка е грубо манипулирана, като е допуснато участието на лице, което е в явен конфликт на интереси по отношение на един от кандидатите, категорични са от „Спаси Русе“.

В отговор на направеното запитване от Община Русе отговориха, че „няма законови нарушения в обществената поръчка за инженеринг на анаеробната инсталация“. От общинската администрация уточняват, че в края на м. май въпросният експерт си е направил самоотвод като член на комисията „след като установява, че е включен като проектант, без да е бил предварително информиран, в една от офертите на участник, който е разполагал с негови данни по повод предходен професионален ангажимент“.

Община Русе е уважила молбата му.

„Горепосоченият външен експерт не е взел участие в работата на комисията по разглеждане на документите за подбор и лично състояние на участниците, не е участвал в приемане на решения от страна на комисията, нито в оценката на представените оферти, която към настоящия момент не е стартирала“, пише още в становището на Община Русе, подписано от кмета Пенчо Милков с допълнението, че „Молбата за самоотвод, заповедите на комисията и съобщенията от и до кандидатите са регистрирани и датирани в деловодната система на Община Русе и в ЦАИС ЕОП, но не могат да бъдат предоставени публично, тъй като работата на оценителната комисия по обществената поръчка все още не е приключила и това представлява информация, която не може да бъде разпространявана на основание чл. 51, ал. 13 ЗОП“.

агенция за подбор на персонал
Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили