Фиданки може да блъснат граничната ограда с Турция

0
Снимка: БГНЕС

Буйна растителност от млади дървета може да деформира и повреди граничната ограда с Турция. Това стана ясно по време на среща на областния управител на Бургас Мария Нейкова с шефа на граничната полиция в Елхово.

За проблема сигнализира преди няколко дни депутатът и бивш секретар на МВР Николай Радулов. В петък се разбра, че пари за почистване на обекта, който се води стратегически за националната сигурност, не са предвидени.

Нужни са 1,2 млн. лв., за да бъдат изсечени дървеатата. Към момента пробиви по оградата няма, но ако растителността бъде оставена без контрол, вероятно съоръжението ще се деформира.

„Имаме увеличение на миграционнния натиск, като ежедневно между 100 и 200 лица биват недопускани да влязат на наша територия, предимно от Афганистан, по-малко от Сирия, Ирак и други държави. Като прогнозата е за значително увеличаване“, заяви шефът на граничната полиция в Елхово Иван Стоянов.

Той подчерта, че с влошаване на времето достъпът до стената ще се затрудни, защото пътищата ще се разкалят. По думите му черните пътища към съоръжението така или иначе не са в добро състояние, което пък води до чести повреди в колите на граничарите.

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили