Екзакта: 7 партии в парламента, втори тур на президентския вот

0

Най-вероятно 7 политически формации ще изпратят свои представители в 47-ото Народно събрание, а държавният глава ще бъде избран на втори тур.

Това показват резултатите от социологическо проучване на агенция „Екзакта“, проведено в периода от 6-и до 9 ноември сред 1025 пълнолетни български граждани в 91 населени места и финансирано със собствени средства на социологическата агенция.

За президентския вот сред твърдо решилите да гласуват за президент и избралите кого да подкрепят, кандидат-президентската двойка Румен Радев/Илияна Йотова получава 48 на сто, а Анастас Герджиков/Невяна Митева-Матеева – 27,9 на сто.

В коментар за данните за вота за Народно събрание анализаторите отбелязват, че изследванията на „Екзакта“ от началото на кампанията регистрират плавно разширяване на електоралната подкрепа за ГЕРБ. 24 на сто от твърдо решилите да гласуват са заявили, че на вота в неделя ще подкрепят партията на бившите управляващи.

Оспорвана остава битката за второто място между „Продължаваме промяната“ /ПП/ и БСП. Избирателите на БСП са свръхмобилизирани, но с непрогнозируем процент участие във вота заради вълната на COVID-19 в момента. Остава в сила и въпросът каква част от електората си ще успеят да мобилизират ПП. Към 9 ноември преднината на ПП пред БСП е минимална – от 0,7 на сто. Електоралната подкрепа за ПП е 16,2 процента, а тази за БСП – 15,5 на сто. И двете формации леко покачват електоралната си тежест през последната седмица на кампанията, показват данните на „Екзакта“. Това прави труден отговорът на въпроса – кой със сигурност ще е втори и кой-трети.

Четвърти са ИТН с електорална тежест от 11,5 на сто и с висока мобилизация на електората. При сравнение с данните на „Екзакта“ с данните от началото на кампанията, анализаторите допускат възможността да има скрит вот за ИТН заради начина, по който беше ситуирана и коментирана тази формация през последните месеци.

Пети са ДПС с електорален дял от 9,9 на сто, а шести ДБ – с 9,6 процента.

В последните дни на кампанията, „Изправи се БГ! Ние идваме!“ /ИБГНИ/ втвърдяват електората си и, което е по-важно – ограничават „изтичането“ му към други партии, което им отрежда място „на ръба“ на 4-процентната граница, коментират анализаторите.

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили