Кантарджиев: Малко вероятно е ваксините да не действат срещу „Омикрон“

0
Снимка: Unsplash

Малка е вероятността ползваните до момента ваксини да не действа и срещу новия вариант на коронавируса – „Омикрон“. Това заяви пред бТВ бившият шеф на института по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Според него е възможно препаратите да са по-слабо ефективни, но не и да загубят действието си изцяло. Кантарджиев припомни, че в договора между ЕК и „Пфайзер“ има клауза, според която компанията се задължава да модифицира ваксините си в рамките на 100 дни при поява на нов вариант. Кантарджиев призова хората да се ваксинират, а вече имунизираните – да си поставят трета доза.

За „Омикрон“ все още има твърде малко информация. Първоначалните съобщения са, че се разпространява три пъти по-бързо, но симптомите са леки.

Американският президент Джо Байдън е бил информиран, че ще са нужни поне две седмици, за да могат учените да съберат достатъчно информация за разпространението му и способността да заразява, съобщиха световните агенции. Същият срок посочи и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Пред Нова телевизия математикът Николай Витанов коментира, че за момента България няма притеснения от новия вариант. Ако позитивен случай не бъде открит у нас до Никулден, това означава, че ще е спокойно до края на годината, каза той. Витанов коментира, че ще са нужни около три седмици на новия вариант да измести циркулиращия в момента „Делта“.

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили