С ритуално зарязване на лозите на 14 февруари в България се отбелязва Денят на лозаря.
От там идва и името на празника – Зарезан. Според българския обичай в празничния ден стопаните излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино. Кулминацията на празника е избирането на “цар на лозята” – обикновено някой добър стопанин, който се смята за късметлия, за да може по време на неговото “царуване” да се роди обилен плод.
До 1968 г., когато у нас се въвежда Григорианския календар, на тази дата се е почитал и Свети мъченик Трифон Зарезан. С този акт обаче датите на църковните празници се изместват. Църковният празник Свети мъченик Трифон започва да се отбелязва на 1 февруари, а 14 февруари остава в календара като Ден на лозаря.