За хората, които консумират ядки, рискът от смърт от сърдечни заболявания и рак е по-нисък с една пета.
Авторите му от болницата „Бригам енд уиминс“ в Бостън са установили, че колкото по-голямо е количеството на редовно консумираните ядки, толкова по-значителен е благоприятният ефект. Според тях всекидневната консумация на шепа ядки понижава риска от смърт по каквато и да е свързана със здравето причина с една пета, като понижава опасността от фатален изход от сърдечно-съдови болести с близо 30 процента и от рак с 11 процента.
Специалистите напомнят, че ядките съдържат ненаситени мастни киселини, витамини, минерали и други полезни съставки, които понижават холестерола и намаляват възпаленията.
Няколко предишни проучвания също са доказвали ползата от консумацията на ядки за намаляване на риска от болести на сърцето, диабет и рак на дебелото черво.