Бензинът скача до 2,80 лв./л до дни

0

Бензинът ще поскъпне до 2,80 лв. за литър през следващата седмица, ако котировките на петрола се запазят на вчерашните нива, прогнозират експерти.

Причината е решението на руския президент Владимир Путин да признае независимостта на регионите от Източна Украйна Донецк и Луганск, което доведе до рязко поскъпване на петрола на международните пазари.

Първоначално петролът сорт Брент, който е определящ за пазара в България, поскъпна с над 3% до 99,19 долара за барел. Това е най-високата цена на петрола за последните седем години. Природният газ в Европа пък поскъпна с 8%. След това първоначално рязко покачване на цената на петрола, котировките леко се върнаха назад до около 97,50 долара за петрол. Това няма да доведе веднага до поскъпване на бензина и дизела на българските бензиностанции, но ако тези стойности на петрола се запазят, още следващата седмица ще видим цени от 2,80 лв. за литър бензин и дизел.

Пазарът до голяма степен зависи от мерките, които САЩ и страните от ЕС ще наложен на Русия и дали ще има проблеми с доставките на петрол. Целият регион около България разчита на доставки на петрол от Русия.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили