РИОСВ даде „зелена улица“ на завода на Даков за латексови изделия

0

Няма проблем за започване изграждането на завода за латексови изделия на дружеството „ДД ЛОГИСТИКА“ ЕООД.

Това става ясно от Решение № РУ-27- ПР/2022 на директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите инж. Цинка Христова. С него тя определя, че не е необходимо да се извършва оценка на въздействието върху околната среда за инвестиционното предложение, при производството не се отделят опасни летливи вещества и токсични отпадни води и няма вероятност да се окаже значително отрицателно въздействие върху природни местообитания, популации и местообитания на видове, предмет на опазване в защитени зони и човешкото здраве. Решението на практика дава право на инвеститора незабавно да започне строителство.

Основното производство на бъдещото предприятие, както собственикът Красимир Даков обясни пред общинските съветници, ще бъде латексови медицински ръкавици балони, презервативи и др. Преценката на експертите от инспекцията е, че при производството суровината, която ще се използва – синтетичен каучук – нитрил не води до разлагане и генериране на газове. По тази причина, според експертите от РИОСВ, извършване на комплексна оценка за въздействие върху околната среда не се налага.

Суровината, която ще ползва бъдещият завод в Русе, се произвежда от европейски компании, а от нея ще се правят латексови медицински ръкавици, които попадат в класа за лични предпазни средства. Самата суровина е водна суспензия с 20% сухо вещество и 80 % вода. а при сушенето максималната температура е 110 градуса, която не води до разлагане на суровините и генериране на газове.

До казуса се стигна,, след като през юли миналата година екоинспекцията излезе със становище, че за инвестиционното предложение не е необходима ОВОС. По-късно обаче то бе отменено, тъй като бе подписано не от директора на РИОСВ Анатоли Станев, а от заместващата го по него време Анелия Николова, директор на дирекция „Превантивна дейност“, която не е имала такива правомощия. Второто решение за изготвяне на доклад по ОВОС на Анатоли Станев през октомври също е отменено, този път от МОСВ.

Предприятието ще бъде изградено в източната промишлена зона, с лице към улица „Арчар“. По думите на Даков пред общинската екокомисия, това ще бъде вторият по рода си завод в Европа, който използва синтетичен каучук – нитрил. Инвестиционното предложение е за 12 производствени линии. На тях ще работят 95 души на три смени.

Според експертните становища на учени от 4 български университета, няма основания предприятието да се класифицира като рисково за околната среда.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили