Шаранът по-евтин за Никулден

1
Засилени проверки в

 

riba01Това показа рейд на „Русе нюз“ из русенските магазини. Цената на традиционния за празника шаран варира от 4 до 7 лв. за килограм.  Изчистената риба прибавя към цената си още левче. Търговците обещават, че няма да вдигат цената в навечерието на празника, за да могат всички да опитат традиционното блюдо.

riba03Шаранът с люспи по традиция е най-търсен за празника на свети Николай, категорични са продавачите. Според поверието, колкото повече са люспите, толкова повече щастливи дни очаквали семейството около празничната трапеза.

riba02Причината за по-ниската цена на традиционната за Никулден риба е по-малкият размер на шарана. По-евтиният вариант обаче е отхвърлян от домакините, защото готвачите не могат да го напълнят, както повелява традицията.

Затова по-практичните домакини са се ориентирани към толстолоба. Този вид риба се продава между 4 и 5,50 лв. за килограм, в зависимост от магазина. Това е евтината алтернатива на шарана.

Бялата риба се търгува по 7-8 лева за килограм. Щуката пък върви по 6-7 лева. За по-табиетлиите се предлага сом, който се продава средно по 10 лв./кг. Не липсват и различни екзотични риби – пъстърва, ципура, лаврак, сьомга.

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук