Папата за първи път разрешава на жените да гласуват на срещата на епископите

0

Папа Франциск ще позволи на жените да гласуват за първи път на световна среща на епископите през октомври с историческа стъпка, която може да доведе до по-голямо приобщаване при вземането на решения в Римокатолическата църква.

В миналото жените имаха право да присъстват на синодите – папски консултативен орган – като одитори, но без право на глас.

Революционните правила, обявени в сряда, позволяват на пет религиозни сестри да имат право на глас.

Освен това папата е решил да включи в състава си 70 членове, които не са епископи и които представляват различни групи от вярващи на Божия народ, както се казва във ватикански документ.

70-те свещеници, религиозни сестри, дякони и миряни католици ще бъдат избрани от папата от списък със 140 души, препоръчани от националните епископски конференции. Конференциите бяха насърчени да включат млади хора. Ватиканът поиска 50% от 70-те да бъдат жени.

На синодите обикновено присъстват около 300 души, така че по-голямата част от хората с право на глас все пак ще бъдат епископи. Все пак промяната е забележителна за институция, която от векове е доминирана от мъже.

Новите правила следват две важни стъпки, които Франциск предприе миналата година, за да постави жените на ръководни постове във Ватикана.

С едната от тях той въведе забележителна реформа, която ще позволи на всеки покръстен мирянин католик, включително на жените, да оглави повечето ватикански отдели съгласно нова конституция за централната администрация на Светия престол.

В друг случай миналата година той назначи три жени в досегашния изцяло мъжки комитет, който го съветва при избора на епископите по света.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук