Стотици загинали при катастрофа на мигрантска лодка

0

Повече от 300 пакистански граждани са загинали при катастрофата на препълнен риболовен траулер близо до гръцките брегове. Това е най-новата трагедия, която издига предизвикателствата на бежанската криза, пред която се изправя Европейският съюз. Десетки хиляди хора търсят убежище от война, преследване и бедност.

Председателят на пакистанския Сенат, Мухаммад Садик Санджрани, обяви в неделя, че броят на загиналите е над 300 и изрази съболезнованията си към опечалените семейства на жертвите.

Санджрани заяви: „Нашите мисли и молитви са с вас, и се молим душите на починалите да намерят вечен покой. Този унищожителен инцидент подчертава наложителната необходимост от разследване и осъждане на отвратителната практика на незаконната трафик на хора.

Гръцките власти все още не потвърждават броя на загиналите пакистанци.

Пакистан се намира в икономическа криза, най-тежката за десетилетия. Усилията за справяне с тази ситуация и осигуряване на финансова помощ от Международния валутен фонд се усложняват от политическите размирици в страната.

През изминалата година растежът в страната с население от 220 милиона души забави, а инфлацията се увеличи. Страната се бори за внос на основни хранителни продукти, което води до насилие в дистрибуторските центрове.

Броят на пакистанците, които рискуват живота си, прекосявайки опасните маршрути към Европа в търсене на по-добро бъдеще, е взето под внимание в цялата страна. Това накара министър-председателя Шехбаз Шариф да обяви понеделник за национален ден на траур в памет на загиналите при катастрофата на лодката.

В неделя, в туитър, той заповяда „високорангово разследване“ на инцидента.

Шариф написа: „Уверявам нацията, че тези, които са установени като извършили небрежност по време на изпълнение на задълженията си, ще бъдат държани отговорни. Отговорността ще бъде установена след разследването, и ще бъдат приети мерки.

На препълнената лодка, когато тя се преобърна миналата седмица, се намираха около 750 мъже, жени и деца. Това доведе до смъртта на стотици хора и го превърна в една от най-тежките трагедии в Средиземно море, според еврокомисарката по вътрешните работи Илва Йохансон.

Всяка година десетки хиляди мигранти, бягащи от война, преследване, климатични промени и бедност, рискуват живота си в опит да достигнат до Европа чрез опасни маршрути.

Йохансон осъди ролята на „трафикантите„, които качват хора на лодките.

Тя каза: „Те не ги изпращат в Европа, а ги изпращат към смъртта. Това е това, което правят, и е абсолютно необходимо да го прекратим.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук