НИМХ: Опасно горещо, оранжев код за 10 области

0
Августовските жеги продължават

Опасно горещо време, с температури около и над 40 градуса в цялата страна, прогнозират синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология.

За 10 области е обявена втора степен – оранжев код за очакваните високи температури, за останалата част от страната е в сила жълт предупредителен код.

След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има валежи и гръмотевици. Има условия и за градушки. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, ще е слаб, в Дунавската равнина до умерен. Максималните температури ще са между 35° и 40°С. По традиция най-горещо се очаква да е в Русе , прогнозата е температурата да достигне 41-42°С.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево, след обяд с временни увеличения на облачността. На отделни места ще превали и прегърми. Ще духа до умерен вятър юг-югоизток, който до вечерта ще се ориентира от запад-югозапад. Максималните температури ще са 29°-33°С. Температурата на морската вода е 25°-27°С. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала.

В планините времето ще е предимно слънчево. Ще се развива купеста, след обяд купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Ще духа умерен, по високите и открити части – временно силен западен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 30°, на 2000 метра – около 22°.

В неделя ще преобладава слънчево време, но ще има и развитие на купеста облачност, а на отделни места, главно в Северна България и планините, ще превали и прегърми. С усилване на вятъра от северозапад ще проникне по-хладен въздух и дневните температури ще се понижат с 2-3 градуса.

Новата седмица ще започне със слънчево време, а вятърът ще отслабне. Сутрин ще е малко по-прохладно, а и дневните температури в понеделник ще се понижат още малко, но във вторник-сряда отново ще се повишат и с голяма вероятност на места в низините ще надхвърлят 40°С.

агенция за подбор на персонал
Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук