Патова ситуация: Липса на кворум блокира вота на недоверие

0

В патова ситуация се озова Народното събрание в момента, в който трябваше да гласува вота на недоверие към правителството.

Непосредствено преди гласуването беше отхвърлено предложението на ГЕРБ в тридневен срок да отпадне дерогацията за внос на руски петрол у нас. Това провокира депутатите от  ГЕРБ-СДС и ДПС да напуснат пленарната зала.

При първото гласуване вотът беше подкрепен от 66 народни представители от „Възраждане“, БСП, „Има такъв народ“ и непринадлежащия към парламентарна група Радостин Василев. „Против“ бяха 61 депутати от „Продължаваме промяната – Демократична България“. Той като за да мине, вотът трябва да бъде подкрепен от 121 депутати, решението беше отхвърлено.

От БСП поискаха прегласуване и почивка, в резултат, на което парламентът влезе в режим на процедурни хватки. Председателят на парламента Росен Желязков обяви 15 минути почивка, след което по искане на БСП направи проверка на кворума. Регистрираха се 64 народни представители. Заради липсата на кворум последва нова почивка.

След нея председателят на парламента отново направи проверка и кворум отново нямаше – регистрираха се 63-ма народни представители. Заседанието беше прекратено.

 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук