По-високи местни данъци и такси предлага кметската управа в Русе

0

Увеличение на част от местните данъци и такси през новата 2024 г. предлага кметската управа в Русе.

Това става ясно от Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба №20 за определяне размера на местните данъци на територията на Община Русе, публикуван за обществено обсъждане на сайта на Общинския съвет. Предложението е на кмета Пенчо Милков.

Предложението е от сегашните 2 промила данъкът върху недвижимите имоти да стане три промила.

„Предвид невъзможността да се осигури приходната част на бюджета на община Русе за 2024 г. от продажба на имущество, приватизация, наеми и др. и намирам за уместно да се осъвремени определения размер на данъка върху недвижимите имоти (ДНИ)“, пише в предложението на градоначалника.

Предлага се още и осъвременяване размера на данъка при придобиване на имущество по дарение и по възмезден начин (ДВПИ), като от сегашните 2,2 промилите да станат 2,7.

Ако двата налога не бъдат увеличени, се очертава недостиг на контролите в размер на 10 млн. лв. за 2024 г., без планиран резерв, намалени разходи за инвестиции, намалени разходи за текущ ремонт, и реален съществен дефицит при данните за 2025 г. и 2026 г., пише в аргументите на градоначалника.

Друг фактор, който влияе върху увеличаване на разходите е погашението на главниците по дългосрочни заеми от банки и Фонда за градско развитие от 1,481 млн. лв. през 2023 г. на 3,589 млн.лв. в следващия период. Очакванията от продажба на нефинансови активи са в посока намаление с над 6,739 млн. лв. в сравнение с 2023г., пише още в предложението си Пенчо Милков.

На заинтересованите лица се предоставя 30-дневен срок за предложения и становища по проекта. Последните могат да бъдат депозирани в деловодството на Община Русе, находящо се на пл. „Свобода” №6 /Център за административно и информационно обслужване/ или изпращани на e-mail: office@obs.ruse-bg.eu.

 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук