Парламентът забранява тютюневи изделия с вкусово-ароматни добавки

0

Забрана за предлагане и продажба на нагреваеми тютюневи изделия с вкусово-ароматни качества и овкусители прие парламентът на първо четене

Днес, на първо четене, народните представители приеха предложени промени в Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия, представени от Министерския съвет. Съгласно мотивите, законопроектът е насочен към привеждане на националното законодателство в съответствие с Делегирана директива (ЕС) 2022/2100.

Една от ключовите цели на предложените промени е намаляване на привлекателността на нагреваемите тютюневи изделия и повишаване на информираността на потребителите относно риска, свързан с употребата на тези изделия. Забранява се предлагането и продажбата на нагреваеми тютюневи изделия с определени вкусово-ароматни качества и съдържание на овкусители, които могат да променят мириса или вкуса на изделието.

Промените предвиждат също въвеждане на задължително предупреждение и информационно съобщение на опаковките на нагреваеми тютюневи изделия, свързани с тютюневите изделия за пушене, и изисквания за етикетиране на бездимните тютюневи изделия. Определение за нагреваемо тютюнево изделие и прецизирани изисквания за лабораториите и етикетирането също са част от предложените изменения.

Законопроектът предвижда и въвеждане на забрана за пускането на пазара на тютюневи изделия с добавки, които могат да съдържат токсични елементи или да доведат до пристрастяване. Икономическите оператори, предлагащи електронни цигари, също ще трябва да осигурят безопасността на продуктите си.

Проектозаконът има за цел отстраняване на несъществени несъответствия в дефиницията на „рекламиране“ и свързани с това разпоредби, съобразени с европейските стандарти. Срокът за предложения между първо и второ четене бе съкратен на три дни от народните представители.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук