Предупреждение: Дъжд, сняг и виелици през почивните дни

0

Рязко застудяване, дъжд, сняг и виелици ни очакват през почивните дни, прогнозират синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология.

Ще брули силен северозападен вятър. Още тази вечер от северозапад ще започнат валежи от дъжд. В крайните северозападни райони ще са значителни по количество. Утре от северозапад ще започне понижение на температурите и валежите от дъжд ще преминават в сняг. В неделя сутринта вече в почти в цялата страна дъждът ще премине в сняг, в много райони ще се натрупа снежна покривка. Заради влошената метеорологична обстановка за почти цялата страна е обявен оранжев предупредителен код за очаквани обилни валежи от дъжд, сняг и силен вятър. За областите Варна и Добрич в сила е най-високата степен – червен предупредителен код.

В Русенско най-сериозна ще бъде обстановката в общините Ветово и Сливо поле, където поривите на вятъра ще надхвърлят 110 км/ч.

От АПИ предупреждават водачите, на им предстои пътуване, да тръгват с автомобили подготвени за зимни условия, да шофират с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват необходимата дистанция, да не предприемат резки маневри, тай като, особено в североизточните райони са възможни преспи и навявания от очаквания силен вятър. От там уверяват, че областните пътни управления следят прогнозите на синоптиците по райони и заедно с пътноподдържащите фирми ще предприемат необходимите действия за обработка на настилките във високопланинските райони и проходите, където температурите са по-ниски и има предпоставки за хлъзгавост и заледявания особено рано сутрин. Целта е превантивните, а след това и снегопочистващите дейности да започват максимално бързо при прогноза за влошаване на времето, за да се осигури проходимостта на пътищата.

 

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук