Денят, посветен на Св. Стефан е третият ден на Коледа и последният празник за годината.
По традиция на Стефановден се събира цялото семейство. Приготвят се месни ястия и на трапезата. Най-често се приготвят свинско с кисело зеле или зелеви сарми. На софрата присъстват още прясно изпечен обреден хляб и златиста баница. В някои краища на България се готви и кокошка за богата и силна идна година. Всички ястия и цялата софра са благодарност към отиващата си и заложба за изобилие и добро през новата година. Затова трапезата не се вдига.
Младите семейства ходят на гости на кумовете си или на по-възрастни роднини
Един от основните обичаи, свързани с 27 декември, носи името ладуване. Момите се събират и гадаят заедно за женитба. Всички неомъжени жени топят китки, привързани с пръстен или друг личен предмет, в ново менче пълно с вода. На другата сутрин една от момите, облечена като булка, вади китките от менчетата и нарича за женитба и щастлив семеен живот. Момите слагат ечемик под възглавниците си и се надяват да сънуват бъдещите си съпрузи през нощта.