5 години филтрите в „Линамар“ работят в режим „72-часова проба“?

0

Вече 5 години филтрите в „Линамар“ нямат акт 16 и работят в режим „72-часова проба“.

Това каза арх. Драгомир Стоянов по време на срещата с министъра на околната среда и водите Юлиян Попов. Арх. Стоянов е проектант на инсталацията, която след закупуването на завода на „Монтюпе“ от „Линамар“ е била възложена на русенска фирма. По думите му, направените инсталации по думите му са изпълнени с неподходящи материали и нямат нужния ефект. Отделно, инсталацията не е приета с акт 16 и вече 5 години работи със 72-часова проба. Това, според арх. Стояянов означава, че всеки ден се правят проверки на нивата на замърсяване, като ако те надхвърлят нормите, производството трябва да бъде спряно.

Министър Попов коментира, че това е от компетенциите на ДНСК, но поиска да му се изпрати официално тази информация. Ако твърденията на арх. Стоянов се потвърдят, това означава, че от комините на Линамар излизат вредни вещества, които замърсяват въздуха в Русе.

Министърът пое и ангажимент към запитвания на граждани след техни писмени сигнали да се извършат проверки в дадени предприятия, в които те смятат, че има незаконни дейности – например неработещи инсталации за пречистване на въздуха.

До декември 2024 г. трябва да има промяна на законодателството по отношение на регулиране на миризмите от производствените инсталации, каза още екоминистърът.

агенция за подбор на персонал
Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук